7 października 2015

Chemia w pożywieniu, czyli strach się bać


Chemia w pożywieniu to książka w pewnym sensie przerażająca, bo już tytuł i okładka budzą pewien niepokój i wywołują dreszcz emocji. Temat nie jest nam obcy, ale nieznajomość dokładnych danych powoduje, że zaczynamy obawiać się jeszcze bardziej.

Dowiemy się z niej jak działają najczęściej stosowane dodatki do żywności i dlaczego szkodzą ludziom oraz jakie mogą mieć skutki uboczne.Treść została podzielona na rozdziały o zachęcających i intrygujących tytułach, jak np. szybkie starzenie się czy resztki zębów w buzi.
 
W publikacji wymienione zostały substancje najczęściej stosowane podczas produkcji pożywienia: aromatóy, enzymy, środki modyfikowane genetycznie, ekstrakt drożdżowy,  syrop glukozowo - fruktozowy oraz maltodekstryny. Wiele z nich ma skomplikowane i niezrozumiałe dla przeciętnego zjadacza chleba nazwy, więc ciężko byłoby stanąć w sklepie i rozszyfrowywać je, czytając etykiety artykułów spożywczych. Z tego powodu polecam uważną lekturę i dokładne zapoznanie się z tematem dodatków do żywności.
Zapraszam na stronę wydawnictwa Vital, gdzie znajduje się mnóstwo ciekawych pozycji książkowych na tematy związane nie tylko z żywieniem.

21 komentarzy:

  1. Bardzo przydatna książka z chęcią się w taką zaopatrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie przydałoby się zgłębić wiedzę na te temat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wolę nie czytać bo nic bym nie jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa książka, chętnie ją poczytam

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie strach się bać, bo jemy strasznie dużo chemii...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym ją przeczytała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wolę nie wiedzieć, ile tej chemii jem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba wolę żyć w nieświadomości - nie zawsze mogę jeść to, co wyrosło w moim ogrodzie, a teraz nawet w owocach i warzywach potrafią być jakieś konserwanty czy inne chemiczne środki :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie zawsze można uniknąć szkodliwych substancji...

      Usuń
  9. mój mąż byłby zachwycony tą książką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można się załamać, gdy sobie zdamy sprawę z tego, ile świństw spożywamy...

    OdpowiedzUsuń
  11. No dobrze powiedziane, strach się bać!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niewiele można zrobić, za duzo tego wszędzie

    OdpowiedzUsuń